לקות קריאה

כל מה שחשוב לדעת על קשיי קריאה במקום אחד.

לקות קריאה איור

מה זה אומר לחיות עם לקות למידה בקריאה?

בעבור רוב האנשים, קריאה לא נתפסת כפעולה מסובכת מדי. המוח שלנו עושה זאת כבר שנים רבות באופן אוטומטי – ולכן קשה לפעמים להבין מאיפה נובע הקושי בביצוע הפעולה הזאת. בפועל, אנחנו לא תמיד מבינים כמה תהליכים מורכבים נדרשים לעבוד במקביל ובסנכרון מושלם בזמן הקריאה. זה תהליך שמערב בין היתר את היכולת לקשר בין סמלים לצלילים, יכולות שפה מורכבות, תפיסה חזותית, תפיסה שמיעתית ועוד.

ליקוי בקריאה יכול לנבוע מתקלה באחד או יותר מהתהליכים האלו ועלול להתבטא בקושי משמעותי של האדם לקרוא ולהבין את מה שהוא קורא. ילדים (ומבוגרים) כאלו יכולים להיות עם רמת אינטליגנציה גבוהה ואף להצטיין בתחומים אחרים ורבים – אך בזמן הקריאה הם ישמיטו מילים, ישכחו את מה שהם קוראים, יעוותו את הטקסט או יצטרכו לחזור ולקרוא אותו שוב ושוב כדי להפנים אותו.

על פי הערכות שונות, כ-4 אחוזים בממוצע מהילדים בגיל בית הספר מתמודדים עם הפרעה בקריאה ברמה כלשהי. זו בדרך כלל הפרעה שמתגלה לראשונה בתחילת הלימודים בבית הספר היסודי – ולעיתים אפילו בגיל הגן במצבים במסוימים.

איך לזהות מראש ליקויי קריאה?

הנתונים הסטטיסטיים מראים כי באופן כללי, בנים נוטים יותר לסבול מלקויות בקריאה, בשיעור של פי שניים יותר מבנות, אך התופעה בהחלט יכולה כמובן להופיע אצל שני המינים. כאמור, בדרך כלל היא מאובחנת מוקדם יחסית – בשנים הראשונות ללימודים – בשל הפער המשמעותי שהיא מייצרת בין התלמידים ברכישת המיומנות הבסיסית הזאת.

האבחון המוקדם חשוב וחיוני כל כך, מכיוון שאם לא מזהים אותן בזמן, לקויות אלו יכולות לגרום לפגיעה בביטחון ובהערכה העצמית של הילד, ואף לייצר הפרעות חרדה, בושה ותסכול. לכן, חשוב להיות קשובים לילד, לזהות אם הוא קורא לאט מהרגיל ולהבין אם הוא משמיט, מוסיף או מעוות מילים כשהוא קורא. נסו לבדוק אם ילדכם מבין את מה שהוא קורא, אם הוא מתקשה לקרוא בכיוון הנכון (מימין לשמאל בעברית), אם קשה לו לזהות אותיות מסוימות או להבחין בין צלילים שונים.

איך מתבצע אבחון של קשיי קריאה?

על כל סימן שמתעורר לקושי בקריאה, גם כזה שאתם לא חושבים שאמור לעורר דאגה, מומלץ כמובן לשתף את הצוות החינוכי, הצוות הרפואי ובמידת הצורך גם מאבחנים מקצועיים ומוסמכים.

הדרך הטובה ביותר לאבחן לקויות למידה היא באבחון דידקטי או פסיכודידקטי, הנערך על ידי פסיכולוג או מאבחן דידקטי מוסמך. האבחון מסייע להבין לא רק אם הילד סובל מלקות קריאה ספציפית, אלא גם אם ישנם אתגרים נוספים שהוא מתמודד איתם ומסתתרים מתחת לפני השטח. כך ניתן יהיה לספק לו מעטפת מדויקת לטיפול ותמיכה שתואמת את הצרכים שלו ותבטיח הזדמנויות שוות למרות הקשיים.

לקות קריאה תמונה

מה בדיוק גורם לליקויי קריאה אצל ילדים?

ישנם גורמים שונים שיכולים להשפיע על הסיכוי לפתח ליקויי קריאה. כמו עם לקויות למידה אחרות, ניתן לחלק באופן כללי את הגורמים האפשריים ללקויות למידה לשלוש קבוצות עיקריות:

* גורמים תורשתיים – ישנם מחקרים שמראים כי אם אדם מסוים סובל מקשיים בקריאה – הסבירות להפרעה דומה אצל בני משפחתו גבוהה ביחד לשאר האוכלוסייה. עם זאת, מדענים עדיין לא מצאו הוכחה משמעותית לקשר הגנטי הזה.

* גורמים הקשורים בהיריון ובלידה – הנתונים מראים כי ליקויי קריאה נפוצים יותר אצל מי שנולדו בלידה מוקדמת או במשקל לידה נמוך. התופעה נפוצה גם בקרב מי שסבלו מסיבוכים בהיריון ובלידה, כמו לדוגמה במקרה של מחלה זיהומית או דלקת של האם בעת ההיריון.

* מאפיינים נוירולוגיים – ליקויים נוירולוגיים שונים, הקשורים במערכת העצבים, עלולים להגביר את הסיכון גם ללקות שפה. לקות כזאת נפוצה אצל מי שסובלים מליקויים בחיבור בין שני צידי המוח או מפגמים ויזואליים או שמיעתיים. התופעה רווחת גם אצל מי שחיים עם בעיות בקידוד הזיכרון, בזיכרון העבודה, בזיכרון לטווח ארוך וביכולת הקשב.

איך אפשר להתגבר על לקות קריאה?

כיום ידוע כי בהחלט ניתן לטפל בלקות קריאה ואף לאפשר לילד להגיע להישגים גבוהים למרות האתגרים בעזרת הוראה מתקנת. זו שיטה שבה מסגלים אסטרטגיות למידה שמתאימות לילד באופן ייחודי ומעצימות את החוזקות שלו, במקום להתמקד בחולשות.

התוכנית מותאמת ללקות הלמידה הספציפית שאיתה הילד אובחן, אך גם לכישורים הייחודיים שהוא נהנה מהם. היא מסייעת לילד להתקדם בקצב שלו – ולא להרגיש שהוא נשאר מאחורי שאר החברים לכיתה.