דיסקלקוליה

כל מה שחשוב לדעת על דיסקלקוליה במקום אחד.

דיסקלקוליה איור

"דיסלקציה במתמטיקה": מה זו בכלל דיסקלקוליה?

בין אחוז לשישה אחוזים מהאנשים יתמודדו במהלך חייהם עם דיסקלקוליה – שהיא לקות למידה במתמטיקה, או במונח מקצועי יותר – לקות למידה קוגניטיבית, שבאה לידי ביטוי כפגם ביכולות המתמטיות והחישוביות.

בשונה ממה שחלק מהאנשים עשויים לחשוב, ילדים (ומבוגרים) שמתמודדים עם הלקות הזאת אינם סובלים מבעיות קוגניטיביות שמונעות מהם להבין איך מספרים פועלים או להפנים חוקים מתמטיים. הסיבה לקושי שלהם, מדגישים המומחים, קשורה באתגר של המוח לאחסן מידע מתמטי בזיכרון לטווח ארוך כדי להשתמש בו בהמשך הדרך.

סוגי דיסקלקוליה

את לקויות הלמידה במתמטיקה ניתן לחלק, בדומה ללקויות למידה מסוגים שונים, לשתי קבוצות מרכזיות שחשוב להכיר:

* דיסקלקוליה התפתחותית – לקות כזאת מתפתחת ככל הנראה על ידי העברה גנטית או שינויים בתקופת ההיריון והלידה.

* דיסקלקוליה נרכשת – במקרים מסוימים, הלקות יכולה להתפתח גם בעקבות פגיעה מוחית שנגרמה מתאונת דרכים, חבלה, אירוע מוחי או גורמים דומים נוספים.

באופן כללי, ברוב המקרים המומחים לא ידעו לקבוע בדיוק מהי הסיבה שבגללה הילד סובל מדיסקלקוליה – אך זה לא באמת רלוונטי. התוצאה, בכל המקרים האלו, היא אותה התוצאה.

מהם המאפיינים הבולטים של דיסקלקוליה והאם אפשר לבצע אבחון עצמי?

אם הצלחתם להיבהל מהמידע הרפואי, זה המקום גם לצפירת הרגעה. דיסקלקוליה היא לא יותר מלקות למידה – זו לא מחלה ואין לה השפעות משמעותיות על בריאות המוח או על חייהם של מי שאובחנו איתה.

האבחון המקצועי מבוצע כמובן על ידי גורמים המוסמכים לעשות זאת, אך ערנות, קשב ותשומת לב של הורים ומורים לתסמינים, יכולות בהחלט לסייע בהכוונה נכונה – לפני שהילד יצבור פערים משמעותיים יותר. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא פשוט לבחון את הביצועים בלימודי המתמטיקה והחשבון כמובן.

הקשיבו לילד ושימו לב האם הוא מקבל ציונים נמוכים למרות שהוא באמת משקיע ומשתדל. שימו לב אם הוא מתקשה לספור לאחור, אם הוא לא זוכר עובדות בסיסיות שלמד בכיתה וחבריו כבר מכירים מצוין, או אם הוא מתקשה לבצע אומדן של נתונים מספריים כמו גובה, משקל ומרחק.

דיסקלקוליה תמונה

אבחון דיסקלקוליה לילדים על ידי גורם מוסמך

כחלק מאבחון דידקטי ואבחון פסיכודידקטי המבוצע לילדים ולמבוגרים – בודקים אם הנבחנים סובלים מלקויות שונות ומגוונות שאנחנו מכירים כיום. זהו אבחון מקיף וארוך, שנערך על ידי פסיכולוגים, נוירו-פסיכולוגים או מאבחנים דידקטיים. בתהליך כזה בוחנים כמובן גם אם המשתתף סובל מקשיים במתמטיקה ובחשבון.

במהלך אבחון פסיכודידקטי, חשוב להבין, קיימים לא רק מבדקים לבחינת יכולות הלמידה. תהליך כזה כולל גם שיחה עם פסיכולוג מוסמך – חינוכי, שיקומי או קליני, אשר עוזר להבין אם לבעיה שממנה הילד סובל תרמו גם גורמים אחרים שמשפיעים עליה.

לקות למידה בדרך כלל באה לידי ביטוי בגלל הפרעה נוירולוגית – אך זו לא תמיד תהיה הסיבה לקושי, בייחוד כשמדברים על נושא מורכב כמו מתמטיקה. ילדים רבים יתקשו עם חשבון או מתמטיקה מסיבות אחרות שיכולות לכלול היעדרויות משיעורים, בעיות התארגנות או אפילו הוראה לא מתאימה. מתמטיקה, יותר ממקצועות אחרים, זה מקצוע שבו פערים בין תלמידים יכולים להיווצר בקלות, במהירות ובעצימות גבוהה.

גם הפרעת חרדה, בעיות קשב וריכוז או דיסלקציה שלא אובחנה יכולים להשפיע על הביצועים במקצוע הזה. לכן האבחון הפסיכודידקטי הוא כל כך הכרחי כדי לזהות את הבעיה הספציפית שממנה סובלים ולהתאים לה טיפול נכון.

האם דיסקלקוליה מקנה הקלות בלימודים ופסיכומטרי?

דיסקלקוליה, נדגיש שוב, היא לא מחלה ולכן אין צורך להשתמש בתרופות כדי לטפל בה. כיום גם אין תרופות שיכולות לסייע לילד להצליח במתמטיקה, אך יש הרבה דברים אחרים שההורים והצוותים החינוכיים שמלווים אותו יוכלו לעשות כדי להבטיח לו הזדמנויות שוות למרות האתגרים.

הדבר הראשון והחשוב ביותר שיש לעשות הוא להכיר בקושי – להסביר לילד שזה בסדר שהוא מתקשה וזה לא בגלל שהוא "טיפש" או "עצלן". בשלב השני ניתן לחשוב כיצד להתאים את הסביבה המיטבית שתסייע לו להצליח במתמטיקה בתנאים שלו. זה כולל בין היתר מתן הקלות במבחנים ובלימודים, שיעורים פרטיים אם התקציב מאפשר וגם מורה להוראה מתקנת, אשר יכול לסייע לילד להבין איך לגשת לבעיות במתמטיקה בצורה קצת אחרת ולתרגל איתו עבודה מתמטית בסביבה רגועה ונטולת שיפוטיות.

אבחון דיסקלקוליה למבוגרים: איך זה עובד ומה עושים עם האבחון?

דיסקלקוליה היא בעיה משמעותית בתקופת הילדות, שבה נבחנים באופן קבוע על היכולת החשובה הזאת והציון מגדיר במידה רבה את מידת ההצלחה או הכישלון בהמשך המסלול בבית הספר ובאקדמיה.

בתור מבוגרים, אנחנו אמנם לא נבחנים בחשבון ובמתמטיקה באופן קבוע, אך הצורך ביכולת הבסיסית והמהותית הזאת עדיין מהדהד כמעט בכל דבר שאנחנו עושים. זו יכולת שמסייעת לנו לנהל הכספים שלנו כמו שצריך, לתכנן ולייעל את הזמן שלנו, לפתור בעיות מורכבות, לתכנן עסקאות וגם לאמוד בצורה מדויקת זמנים ומרחקים.

אנשים מבוגרים שמעולם לא אובחנו עם דיסקלקוליה בילדות, יתקשו בכל אלו ובמקרים רבים בכלל לא יבינו למה. לכן, אבחון דיסקלקוליה מוצע גם למבוגרים – ואחריו ניתן יהיה קודם כל להבין מדוע אנחנו מתקשים כל כך ולהתאים פתרונות שיהפכו את החיים לקלים ויעילים יותר על אף הלקות הנפוצה הזאת.

כך לדוגמה תוכלו לבקש הקלות מסוימות בלימודים הגבוהים או במבחני קבלה לעבודה וגם להשתמש בעזרה מקצועית, כמו לדוגמה של מורה להוראה מתקנת, כדי לגבש שיטות לימוד חדשות שישנו את ההסתכלות שלכם על התחום שככל הנראה הכניס לא מעט חרדה ולחץ לחייכם לאורך השנים.