אסטרטגיות למידה

כל מה שחשוב לדעת על אסטרטגיות למידה במקום אחד.

אסטרטגיות למידה איור

איך מגבשים אסטרטגיות למידה יעילות ומותאמות לתלמיד?

הרעיון של בתי הספר במתכונת שמוכרת לנו כיום, הופיע לראשונה בזמן המהפכה התעשייתית, שבה שאפו לחנך את הילדים בדיוק כמו שמתנהל פס ייצור במפעל – בצורה אחידה, מסודרת וללא חריגות. כיום מבינים כי אסטרטגיות למידה שונות מתאימות לילדים שונים – והתאמה נכונה שלהן תעזור לכל ילד וילדה לממש את הפוטנציאל הגלום בהם.

כדי לעשות זאת, חשוב שלא להסתמך רק על תוכנית הלימוד המקובלת, אלא לגלות יוזמה ולחקור באופן פעיל את טכניקות הלמידה ואסטרטגיות הלמידה שמתאימות לילדים שלנו. כך נוכל לתרום לא רק להצלחת ילדינו בלימודים, אלא נוכל לסייע גם לעצמנו בלימודים הגבוהים ואפילו בניהול הקריירה. הרי ידוע שהחיים הם תהליך למידה שלא נגמר – אז כדי להפיק מהם יותר, כדאי שכל אדם ילמד בצורה שמתאימה לו.

סוגי אסטרטגיות למידה

את אסטרטגיות הלמידה חשוב להתאים לא רק לתלמידים, אלא גם למקצוע. לדוגמה, אסטרטגיות למידה במתמטיקה יתבססו ברובן על התנסות פעילה ותרגול אקטיבי של החומר הנלמד, בעוד שאסטרטגיית למידה בשפה תכלול במקרים רבים יותר הסברים ופחות תרגילים.

את מגוון אסטרטגיות ההוראה ניתן לחלק באופן כללי לחמישה סוגים מרכזיים:

אסטרטגיית למידה אוריינטלית – זוהי טכניקת למידה שבה מורה, מרצה או מדריך מעבירים את החומר בהרצאה או בשיעור פרונטלי. התלמידים מקשיבים, מבינים ושואלים שאלות במידת הצורך.

אסטרטגיית למידה בעזרת שינון – זוהי שיטת למידה שנועדה לאפשר לתלמידים לזכור מידע בצורה מעמיקה יותר, בעזרת קריאה ושינון מתמשך.

פיתוח תהליכי חשיבה ויצירתיות – זוהי אסטרטגיית למידה חשובה שתורמת לפיתוח יכולות חיוניות, לרבות הבעה בכתב ובעל פה, חשיבה יצירתית, פתרון בעיות מורכבות, משא ומתן, ניהול ויכוחים וביסוס טענות. אלו יכולות שנדרשות לכל אדם – ובייחוד לתלמידים בבית הספר ולסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה.

התפתחות אישית וניהול עצמי – כיום מבינים יותר ויותר כמה חשוב להקנות לילדים ולמבוגרים כלים שיעזרו להם ללמוד לבד, לנהל את עצמם ולהשתפר כל הזמן. שיטה זו מבוססת על הגדרת מטרות נכונות, שיפור המודעות, ניהול נכון יותר של זמן וכסף, דחיית סיפוקים וגם התמודדות מושכלת עם אתגרים רגשיים ונפשיים.

אסטרטגיית למידה משולבת – גם במוסדות החינוך ובטח במסגרות לא רשמיות – השאיפה הרווחת היא לשלב בין כמה שיטות לימוד כדי לגבש סל כלים שבאמת יועיל לתלמידים בכל הגילים. עם הזמן, הציפייה היא שכל תלמיד יידע לגבש בעצמו, או בעזרת גורמים מקצועיים, את סל אסטרטגיות הלמידה שמשרת אותו.

אסטרטגיות למידה לילדים

אנשים נוטים לחשוב שבית הספר הוא המקום היחיד שבו הילדים אמורים ללמוד ולהתפתח, אך למידה מתרחשת בכל שלב בחיים ובכל מקום גם מחוץ למסגרת. מורים, מדריכים ומטפלים, יכולים כמובן לשפר ולייעל את תהליך הלמידה, תוך שילוב אסטרטגיות למידה מוכרות ומוכחות, אך בסופו של דבר, הילד והילדה יפתחו בעצמם ובצורה לא מודעת את אסטרטגיית הלמידה האישית שעובדת בשבילם.

מחקרים מראים כי אסטרטגיית למידה שמתאימה לאופי ולצרכים של הילדים מגבירה את תחושת המסוגלות, מעצימה את הביטחון העצמי, חוסכת זמן מיותר ומטבע הדברים גם משפרת את היכולות שלהם בבית הספר ומחוצה לו. כדי שזה יקרה, חשוב שלא לסמוך רק על בית הספר – אלא להשתדל שגם ההורים יפתחו מודעות לחוויית הלמידה של ילדיהם ויסייעו להם לדייק אותה – בעצמם או בעזרת גורמים מקצועיים כמו מורה להוראה מתקנת.

אסטרטגיות למידה תמונה

אסטרטגיות למידה לסטודנטים

בלימודים גבוהים, חשוב אפילו יותר לגבש אסטרטגיות למידה מועילות – אך דווקא בשלב הזה בחיים, רבים מהסטודנטים מתקשים הרבה יותר ללמוד את החומר ולהצליח בבחינות. בהמשך נכיר כמה אסטרטגיות למידה יעילות להצלחה במבחן, אך קודם כל חשוב להבין איך לנהל כמו שצריך את השנים הקריטיות האלו בחיינו.

אחד הנדבכים המרכזיים בכל תהליך למידה הוא שמירה על סדר וארגון. ככל שתהיו יותר מסודרים, כך יהיה קל יותר לנהל את עצמכם וללמוד. בהקשר הזה, כדאי לנהל יומן עם זמני השיעורים וההרצאות, להגדיר זמנים מסודרים לביצוע עבודות ולמידה למבחנים וכן להדגיש בלו"ז מועדים אחרונים להגשה.

היעזרו בחברים ללימודים כדי להשלים מידע שפספסתם או להתגבר על פערי ידע בנושאים שלא הבנתם עד הסוף. היעזרו גם בקבוצות מקצועיות ברשתות החברתיות אם צריך ואל תתביישו לשאול כמה שיותר שאלות עד שתבינו היטב את החומר.

אסטרטגיות למידה למבחן

הנתונים מראים, באופן די מפתיע, כי שינון של חומר לקראת מבחן, כמו גם סיכום הטקסט, סימון במרקר ומעבר על מבחנים פתורים – כל אלו הן אסטרטגיות למידה שיעילותן מוגבלת. במקום זאת, כדאי לאמץ אסטרטגיות למידה שהוכחו כיעילות יותר – כמו לדוגמה הסברה של החומר לעצמכם או לאדם אחר, בחינה עצמית וכן למידה על פני פרק זמן ממושך.

בנוסף, נסו לקחת הפסקות בזמן הלימודים ואל תעמיסו על עצמכם יותר משאתם יכולים לשאת. גם שינה מספקת היא חשובה ביותר – כי זהו הזמן שבו המוח מארגן את המידע, מסדר ומאחסן אותו בזיכרון לטווח ארוך.

כדאי להקפיד גם על תזונה בריאה, פעילות גופנית ובילויים חברתיים – שאולי לא ישפיעו באופן ישיר על הלמידה, אך הוכחו כגורמים שמשפיעים לטובה על תפקוד המוח ועל בריאות הגוף והנפש בצורה רחבה יותר.

לימודי אסטרטגיות למידה

הכשרה בתחום אסטרטגיות הלמידה וההוראה המותאמת פתוחה כיום בפני אנשי חינוך, מטפלים וגם הורים שרוצים להיות מעורבים יותר בחינוך של ילדיהם. בקורס אסטרטגיות למידה מכירים בין היתר אסטרטגיות למידה במתמטיקה, שפה, אנגלית, קריאה וכתיבה.

בתהליך הזה מכירים לעומק גם היבטים רגשיים בתהליך הלמידה ומבינים כיצד לאתר חוזקות וקשיים שיסייעו להתאים את תוכנית הלמידה לכל תלמיד באופן פרטני.